Nederlandse versie van het verhaal uit The Rat Gazette: Rat Pets door mijzelf geschreven. 

Ratten als huisdier
door Arjan Schuitman

Tamme huisratten zijn niet hetzelfde als hun wilde tegenhangers, ze zijn al meer dan 100 jaar gedomesticeerd.  

Huisratten zijn afstammelingen van de bruine rat [Rattus norvegicus] en ze zijn er in een groot aantal kleuren, de vachtkleuren variƫren van wit tot kaneel, licht bruin, beige, chocolade, grijs en zwart en kunnen effen zijn of patronen hebben. De gemiddelde levensduur van een huisrat is 2 tot 3 jaar.


Ratten als huisdier zijn gemakkelijk te houden, met minimale ruimte en zorgvereisten, ze bieden het zelfde plezier en de voldoening van een warme, knuffelige en vriendelijke gezelschapshond. Ze zijn ook erg goedkoop, samen met de benodigde accessoires die nodig zijn om ze gelukkig te maken. Huisratten zijn nieuwsgierig, zeer intelligent, schoon, omnivoor en erg sociaal en eten hun voedsel zittend op hun billen en houden het vast met hun voorpoten. Ze gaan op dezelfde manier om met hun baasjes zoals honden en katten dat doen en kunnen gemakkelijk worden getraind.

Hoewel knaagdieren nachtdieren zijn, zullen ratten snel leren hun schema aan te passen en wakker worden en uit hun slaapplek komen om te spelen wanneer je thuiskomt. Ze maken niet veel lawaai en hoeven ook niet elke dag uitgelaten te worden (hoewel ze wel erg graag naar buiten gaan). Het is heel leuk om ratten te zien spelen. Ratten bijten zelden en doen dat alleen uit angst of bescherming van hun jongen, maar niet uit kwade zin.

Zodra een baasje van een rat de behoeften van ratten begrijpt en er goed voor zorgt en voldoende aandacht geeft, zullen de ratten vriendschap en veel vreugde teruggeven. Er zal een hele speciale relatie ontstaan en de ratten zullen een waardevol lid van de familie worden en een speciale plaats in het hart van de eigenaar innemen, zelfs nadat ze zijn gestorven.


De rattensoorten die ongeveer 300 jaar geleden uit het verre oosten door de mens zelf over de wereld verspreid werden veroorzaakten grote problemen, maar soms zijn er ook voordelen. Zonder de wilde Rattus norvegicus zouden we nu niet een van de leukste kleine huisdieren hebben die er zijn.