Oorspronkelijke Nederlandse versie van het verhaal uit The Rat Gazette: Rats For Dinner Geschreven door mijzelf

Ratten op het menu
door Arjan Schuitman

In veel culturen en landen over de hele wereld staan ratten op het menu. Soms uit noodzaak, als ander gewoon voedsel schaars is, maar vaak omdat ratten als een delicatesse wordt beschouwd. Rattengerechten zijn het lekkerst tijdens een familiediner of tijdens een feestje met vrienden. Rat smaakt heerlijk met een combinatie van wat lokale groenten, witte rijst en natuurlijk met een lekker glas wijn, streekbier of zelfs iets sterkers. De drankjes zullen zeker de stemming verhogen en aanzetten tot het vertellen van sterke verhalen over ratten tijdens het diner. Angst voor ratten kan het eten ervan tot een grote uitdaging maken. 

Culturele aspecten

Vanuit de overleveringen en verhalen over ratten zijn er een paar punten om te overwegen: het eten van een rat kan grijs haar in zijn natuurlijke kleur herstellen en kan en kaalheid verminderen. Het eten van een rattenkop zal je prikkelbaar maken, en als je ratten verzamelt voor voedselbereiding, stop ze dan gewoon in een kooi of stapel ze op en tel ze pas na de jacht om pech en ongeluk te voorkomen.


Voordat we beginnen
In het geval dat je zelf ratten wil gaan bereiden voor een goede maaltijd, gebruik dan alleen ratten die levend gevangen zijn in een natuurlijke omgeving en waar geen bestrijdingsmiddelen en gifstoffen worden gebruikt. Gebruik geen dieren die al dood zijn, ziekteverschijnselen vertonen of afkomstig zijn uit stedelijke of industriële gebieden. Ratten kunnen ziekten bij zich dragen die schadelijk kunnen zijn voor de mens. Ratten kunnen gif in hun systeem hebben waar zij immuun voor zijn, maar die wel giftig zijn voor mensen. Werk snel en hygiënisch en bereid de rat op een voldoende hoge temperatuur en lang genoeg voor tot het vlees volledig gaar is en alle ziekteverwekkers en parasieten zijn gedood. Eet een rat nooit rauw.
Nu dat duidelijk is kunnen we naar de keueken gaan...


Bereiding van de ratten
De eerste stap voor alle gerechten is om de ratten humaan, snel en pas kort voor de bereiding van het gerecht te doden. Er zijn twee methoden om de haren van de huid te verwijderen: branden of schrapen. Het branden moet snel gebeuren om verkoling van de huid te voorkomen, wat de smaak nadelig beïnvloedt. Voor het schrapen worden de ratten het beste 2 tot 3 minuten geweekt in water van ongeveer 70 tot 80 graden Celsius. Koel de ratten af in koud water en veeg het haar van de huid. Voor beide methodes kun je na de eerste behandeling een mes gebruiken om de laatste haartjes weg te schrapen. Verwijder voorzichtig al het haar en spoel de ratten tenslotte af onder stromend water.


Onbehandelde rat
Vil de ratten niet, want de huid is lekker. En ook goed om te weten: zonder het velletje blijft er niet veel over om te eten. Wrijf de ratten goed in met zout om de rat te desinfecteren en eventuele resterende bacteriën te doden. Spoel de ratten opnieuw onder koud stromend water. Je hebt nu naakte witte ratten.


Verwijder de ingewanden
Neem een rat in je hand met de buik omhoog. Snijd de buik open van de staart tot aan de keel en haal de darmen eruit. De lever en het hart kunnen naar wens worden gebruikt. Voor alle rattenrecepten (tenzij het recept aangeeft dat je hele ratten moet gebruiken): snij het hoofd, de staart en de ledematen van de romp en hak de rat in stukjes.


Recept:
Cooper's Entrecote (Frankrijk 1870)
Ingrediënten:
- Ratten opgegroeid op een wijngaard in de Gironde (F)
- Olijfolie
- Sjalotten
- Brandhout van oude wijnvaten

Bereid de ratten voor zoals beschreven maar hak ze niet in stukjes. Vet de ratten in met olijfolie. Leg de ratten op een grillrooster en rooster ze aan beide kanten boven een open vuur, gemaakt van hout van oude wijnvaten, tot ze gaar zijn. Snijd de ratten nu in stukjes. Bestrijk de stukjes met een mengsel van wat olijfolie en veel gesnipperde sjalotten en voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer als hapje met een goed glas Bordeaux.
Cooper's Entrecote (Frankrijk 1870)
Ingrediënten:
- Ratten opgegroeid op een wijngaard in de Gironde (F)
- Olijfolie
- Sjalotten
- Brandhout van oude wijnvaten

Bereid de ratten voor zoals beschreven maar laat ze heel. Vet de ratten in met olijfolie. Leg de ratten op een grillrooster en rooster ze aan beide kanten boven een open vuur, gemaakt van hout van oude wijnvaten, tot ze gaar zijn. Snijd de ratten in stukjes. Bestrijk de stukjes met een mengsel van wat olijfolie en veel gesnipperde sjalotten en voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer als hapje met een goed glas Bordeaux.