Oorspronkelijke Nederlandse versie van het verhaal uit The Rat Gazette: Fancy Rats door mijzelf geschreven op basis van artikelen uit de krant rond 1850.Fancy Rats
door Arjan Schuitman

Jack Black was een beroemde ongediertebestrijder uit Londen in het midden van de negentiende eeuw en was de, door zichzelf benoemde, officiƫle rattenvanger van de koningin. Hij bereikte zijn succes vooral door het natuurlijke gedrag van de ratten te bestuderen en deze kennis te gebruiken om zijn effectieve technieken aan te passen aan de situatie.
De methode om kennis over deratten te verkrijgen was met vallen en opstaan. Hij werd een paar keer ernstig besmet nadat hij door ratten was gebeten. Tijdens zijn interview [door Henry Mayhew gepubliceerd in zijn boek London Labour and the London Poor, volume 3, in 1851] legde hij zijn succes met de rat uit.


Jack begreep het gedrag en de behoeften van de rat zeer goed en tot in elk detail. Hij was een creatieve geest en vond verschillende manieren om geld te verdienen aan een en hetzelfde dier. Hij ving niet alleen de ratten uit huizen, riolen en stadsparken, waarvoor hij werd betaald als rattenverdelger, hij verkocht die zelfde ratten aan evenementen waarbij honden in een kooi worden gelaten om binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk ratten dood te bijten. Hij gebruikte de ratten ook voor zijn eigen stalletje op straat om zijn zelfgemaakte gif te promoten en begon de speciale soorten en kleurvariaties te fokken en te kruisen die hij tijdens zijn werk ving om die vervolgens te verkopen als showratten. Een citaat uit het interview:

..."Ik heb enkele van de grootste ratten ooit gezien. Ik heb ze naar elke stad in Engeland en naar alle delen van de wereld gestuurd. Toen ik ze verkocht, gingen er driehonderd naar Frankrijk. Ik ving de eerste witte rat die ik in Hampstead zag, en zwarte ratten bij de heren Hodges en Lowman in Regent-street. Daarmee ben ik gaan fokken. Ik heb ze lichtbruin met wit, zwart met wit, bruin met wit, rood met wit, blauw-zwart met wit, zwart- wit met rood. Mensen komen uit alle delen van Londen om die ratten te zien, en ik verkocht ze aan bijna alle rijke gezinnen... Ze werden erg tam, en je kon alles met ze doen. Ik heb er veel aan dames verkocht om ze in eekhoornkooien te houden"...


Jack Black kan gezien worden als de eerste rattenfokker van sierratten. Tegenwoordig worden in veel landen Fancy Rat Shows gehouden en in competitie worden de ratten beoordeeld, volgens de officiƫle rattennormen, op hun grootte, vorm, kleur, staart, ogen, oren en zelfs gedrag.